torstai 29. maaliskuuta 2012

Tekijänoikeuksista

Blogistaniassa  on ollut tekijänoikeuksista paljon kirjoituksia lähiaikoina. Lukemissani blogeissa keskustelua on ollut lähinnä kuvien osalta. Tekijänoikeudet koskevat kuitenkin paljon laajempaa sektoria kuin mediasta kuuluisat stillkuvat, elokuvat ja musiikki.


Nykyisin teosten suoja-aika on 50 vuotta tekijän kuolinvuodesta ja sitä ollaan ilmeisesti kasvattamassa 70 vuoteen. Tekijänoikeuksien suoja-aikojen huono puoli korostuu kaikessa uudessa luovassa toiminnassa. Siksi niitä pitäisi mielestäni lyhentää radikaalisti. Minusta suoja-aika voitaisiin lyhentää viiteen vuoteen teoksen tuottamisesta. Sen jälkeen teos tulisi kaikkien käytettäväksi. Tuo viisi vuotta koskisi siis aivan kaikkea taidetta. Tämä mahdollistaisi enemmän luovia ratkaisuja ja uutta taidetta. Nykyisestä tilanteesta hyötyvät ainoastaan tekijänoikeusyhtiöt, eivät taiteilijat itse. Tuo viisi vuotta kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta siinä ajassa levy tai kirja on ehtinyt jo alelaariin. Silloin on sama laittaa se vapaaseen jakoon. Tosifani ostaa teoksen yhä täydellä hinnalla, koska haluaa tukea taiteilijaa. Silloin tilanne olisi kaikkien kannalta pelkästään voitollinen.

Kannatan siis avoimen lähdekoodin ideaa kaikkeen netissä julkaistavaan materiaaliin, koska nykyään tekijänoikeuksien rikkomisesta on mielestäni syntynyt paljon hyvää. Mash-up musiikkia ei olisi ilman sitä, popartia ei olisi ja toisaalta se toimii usein myös mainoksena alkuperäiselle teokselle. Usein tämänkaltaiset lait rajoittavat luovuutta ja vaikeuttavat uusien ideoiden syntyä.
Minusta olisi hyvä, jos nettiin luotaisiin ihan omat lait. Lait, jotka koskevat kaikkea netistä löytyvää materiaalia. Näin toiminta ja jakaminen olisi paljon yksinkertaisempaa. Lakien pitäisi pohjautua juuri tuohon vapaaseen käyttöön. Ennen viiden vuoden täyttymistä, teos poistettaisiin armottomasti netistä. Laki olisi siis tältä osalta erittäin selkeä.

Niin ja harva ajattelee tekijänoikeusrikkomuksena Happy Birthday-laulun laulamista Hesessä pidettävillä lasten synttäreillä ja sitä se kuitenkin on. Kotona sen vielä saa laulaa (yksityinen käyttö), mutta julkisissa tiloissa ei. Muistakaa siis seuraavalla kerralla maksaa teostomaksut, koska laulun oikeudet kuuluvat AOL Time Warner -konsernille vielä vuoteen 2030 saakka. Jos uusi laki toteutuu, joudumme odottelemaan vuoteen 2050 saakka. Näin sanoo siis nykyinen laki!


Lähteet:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404
http://fi.wikipedia.org/wiki/Avoin_l%C3%A4hdekoodi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paljon_onnea_vaan
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeus

Ps. Kuunnelkaapa seuraavan linkin takaa löytyvä kappale. Minusta se on uutta musiikkia, tekijänoikeusyhtiöt ovat toista mieltä. :(

Girl Talk - Bounce That (Best Fan Video Ever)

2 kommenttia:

  1. Oletko vaihtanut myös blogin taustan? Vanhan ihmisen tiimarin halvoilla laseilla ei tahdo saada tekstistä selvää, vaikka laittais nenän lähes kiinni näyttöön...Hassua miten asioihin tottuu. Olen minä useinkin sivuillasi käynyt, mutta yhtään en muista millainen tämä ennen oli?

    VastaaPoista
  2. En ainakaan tietoisesti ole vaihtanut. Koitan muuttaa takaisin vanhaan eli vaalea pohja tekstille. En tiedä miten se on noin muuttunut. Toivottavasti saan sen takaisin entisenlaiseksi.
    Kiitos kun huomautit asiasta.

    VastaaPoista