Omat ohjeet

Öja-panta:
Öja on pienehkö rannikkokylä Kokkolassa. Panta on tarpeellinen asuste rannikolla myös kesäisin. Merituulilta suojaamaan loin nopsasti neulottavan pannan. Tarpeeseen se onkin tullut vuosien varrella. Lämmittävyyttä on helppo säätää vaihtamalla pantalankaa.

Koko: noin 55cm päähän sopiva
Lanka: sport- tai DK-vahvuinen kutittamaton lanka esim. Sirdar Snuggly Bamboo tai Drops baby merino On hyvä, jos langassa on hieman luontaista joustoa.
Puikot: 4mm tai langan mukaan

"Venyvä osa":
 Luo 10 silmukkaa. Neulo 16 kerrosta ainaoikein neuletta.

Lisäykset:
1. ja 2. krs lisää langankierrolla puikolle yksi silmukka 1. ja 2. silmukan väliin
3. ja 4. krs neulo aina oikein
Toista lisäyskerroksia kunnes silmukoita on 20.

sileä keskiosa:
Neulo kaikki silmukat etu-ja takareunoistaan ja jaa silmukat sukkapuikoille (10 silmukkaa/puikko = 40 silmukkaa)
Nosta 1. ja 4. ja 2. ja 3. puikon silmukat vuorotellen  sukkapuikoille ja jatka suljettuna neuleena. 
Kuvassa silmukat on merkitty eri väreillä tekniikan selkeyttämiseksi. Työssä silmukat ovat tietysti samaa lankaa.


Neulo 2. ja 4. puikon viimeinen silmukka nurin, kaikki muut oikein
Neulo näin noin 3cm.
Lisää 1. ja 3. puikon alussa ja 2. ja 4. puikon sileän neuleen lopussa yksi silmukka neulomalla silmukoiden välissä oleva lankalenkki. (yht 44 silmukkaa)
Jatka neuletta kunnes keskiosa on yhteensä 17 cm. Kavenna lisätyt silmukat ja neulo 3 cm.
 Kun keskiosa on noin 20cm, neulo 1. puikon ensimmäinen silmukka ja 4. puikon viimeinen silmukka yhteen ja vähennä  näin silmukkamäärä puoleen. (ks. kolmen puikon päättely tekniikka on periaatteessa sama)
Jatka panta loppuun tekemällä alun venyvän osan peilikuvana.
 Ompele pannan päät yhteen.

Ilmoitathan, jos ohjeessa on epäselvä tai virheellinen.Lohtunukke:Nukkeen kannattaa jättää silmukan luontiin ja langanvaihtoihin pitkät langanpäät. Näitä lankoja voi käyttää nuken muotoon ompeluun, jolloin niitä varten ei tarvitse ottaa uutta lankaa.
Koko työn voi tehdä oikeilla silmukoilla. Usein minä kuitenkin teen myssyn ja kengät nurjalla, jotta nukke saa hieman persoonallista näköä.

Luo 32 silmukkaa ruskealla tai muulla "kenkävärillä" ja jaa ne puikoille. Yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo 5 kerrosta kenkiä. 
Vaihda väri housujen väriin. Lisää ensimmäisellä housukerroksella tasaisesti 8 silmukkaa. Neulo housuja 10 kerrosta.

Vaihda lanka paitalankaan. Neulo 12 kerrosta.
Vaihda työhön kasvolanka. Neulo 8kerrosta.
Viimeiseksi vaihda pipolanka. Neulo 2-3 kerrosta ja aloita kavennukset. Kavennuksiksi sopii hyvin spiraalikavennus tai nelitahokavennus.

Nuken täyttö ja muotoilu:
Ompele pitkät langanpäät nuken oikealle puolelle.

Siistin lopputuloksen saamiseksi suosittelen kiristyssaumojen ompelua jokaiseen silmukkaan. Esimerkiksi aina silmukan etureunaan. Täytä vartalosta kerrallaan vain yksi osio. Näin täyte leviää paremmin ja kiristettävistä kohdista ei tule kovia. Kiristyksen jälkeen jätä lanka päättelemättä ja siirry seuraavaan kiristettävään kohtaan.

Pää:
Ompele ensimmäiseen kasvokerrokseen kiristyslanka. Täytä pää ja kiristä lanka niin että nukelle muodostuu kaula. 


Vartalo-osio
Ompele kiristyslanka viimeiseen kenkäkerrokseen tai ensimmäiseen housukerrokseen. Täytä sekä paita, että housuosa. Kiristä langan avulla nukelle nilkat. Tee tarvittaessa solmu.

Kengät:
Ompele puolet täyttöaukosta kiinni ja täytä kengät. Ompele toista kenkää kiinni ja samalla lisää tarvittaessa täytettä.

Painele nukke litteähköksi.

Jalat ja kengät:
Siirrä kenkälanka ommellen nuken keskiosaan. Ompele pienillä pistoilla nukelle kengät. Jätä lanka lepäämään. Jatka jalkojen ompelua housulangalla. Ompele jalat jatkumaan paitaosion alkuun. Päättele housulanka. Ota kenkälanka uudelleen neulaan ja kiristä kengänkannat parilla pistolla. Päättele kenkälangat.

Kädet:
Siirrä paitalanka housu- ja paitaosion vaihtumiskohtaan. Ompele kädet erilleen vartalosta. Itse varaan vatsaan noin 3/5 leveydestä ja kummallekin kädelle 1/5. Päättele  paitalangat.

Ompele nukelle silmät ja suu. Lisäksi voit tehdä nukelle erilaisia asusteita tai vaikka hiukset. Hauskan kaulaliinan saat esim icordilla tai muutaman silmukan ainaoikeinneuleella. 
Muuntelua saat myös tekemällä koko pään naamalangalla ja ompelemalla nukelle erilliset hiukset.